درخت كهنسال درزابتوضیحات :
درخت مذکور در حاشیه مسیر بجستان به روستای درزآب قرار گرفته است. مردم منطقه اعتقاد زیادی به این درخت دارند. به گفته اهالی آنجا در قبل از انقلاب اسلامی مردم در 13 فروردین در محل درخت نذر و نیاز می کردند. و با بستن تکه پارچه به درخت طلب حاجت می نمودهاند.
موقعيت: 7كيلومتر جنوب بجستان– روستاي درزاب
|
درخت كهنسال بنه روستاي آهنگ | توضیحات :
اهالی منطقه در ایام خاصی از سال (13 فروردین) به این محل آمده و بابستن تکههای پارچه به آن متوصل می شوند. اهمیت این درخت در اعتقادات مردم چنان رسوخ نموده که بر این باورند: اگر شخصی تکهای از شاخه آنرا ببرد و یا آسیبی به درخت بزند مطمئناً دچار عذابی سخت خواهد شد. بخاطر وجود چنین عقایدی، این درخت تا کنون از هر آسیبی در امان مانده است.
موقعيت: 25كيلومتر محور مواصلاتي بجستان فردوس
|
|
درخت كهنسال پير بنه 1000 ساله كلاته بيدتوضیحات :
مردم منطقه اعتقاد زیادی به این درخت دارند. به همین خاطر تا 200سال پیش مردگان خود را در نزدیکی آن به خاک می سپردند. و اذعان می دارند که اگر شخصی شاخهای از آن را قطع نماید به عذاب سختی دچار خواهد شد. از همین رو این درخت تاکنون سالم مانده است.
موقعيت: 20كيلومتري غرب بجستان– روستاي صلح آباد– كلاته بيد
|
رودخانه كال شورتوضیحات :
تنها رودخانه دائمي و قابل اهميت اين شهرستان كال شور است كه ابتدا بنام (كال دو نخ) از ارتفاعات خاوري شهرستان گناباد سرچشمه گرفته و پس از جريان يافتن به سمت شمال باختري، به همراه دو رودخانه مهم ديگر بنام كال سالار و كال شصت دره، تشكيل رودخانه واحدي را مي دهد كه كال شور ناميده مي شود. سپس با ادامه جهت به طرف باختر (غرب)، در شهرستان بجستان به كوير نمك مي ريزد، اين رود خانه پس از عبور از شهر يونسي به كال شور شهرت دارد. ضمنا اين شهرستان داراي تعداد زيادي رودخانه هاي فصلي مي باشد.
|
كوير | توضیحات :
مناطق کویری و تاغزارهای طبیعی و دست کاشت در شهرستان بجستان که مساحتی بالغ بر 52000هکتار در مناطق سردق، مرندیز، یونسی، قاسم آباد، فخرآباد، ذبیح آباد، منصوری و... را شامل می شود وباتوجه به نقش آن در کنترل فرسایش بادی، چشمانداز بسیار زیبایی را ایجاد نموده است. همچنین پلایای سردق–بجستان با مساحت حدود 250هزار هکتار و کالشور که از ویژگی ها و چشم انداز کم نظیر برخوردار است.
|
|
غار بلور | توضیحات :
غار زیبا و کوچک بلور در ۸کیلومتری جنوب شهر یونسی از توابع شهرستان بجستان واقع در حدود ۲۲۰کیلومتری جنوب غربی مشهد واقع شده و بدلیل داشتن چکیدهها و چکندههای بسيار زیبا و کریستال مانند که همانند بلور شیشه درخشان و شفاف است یکی از زیباترین غارهای استان خراسان رضوی و شرق کشور است. ارتفاع دهانه غار از سطح دریا: ۹۸۵متر- طول غار: ۱۲۱متر- عمق غار: ۳۶متر. ورودی غار دارای ۲ چاه ۵ و ۱۴متری متوالی است. وجود این چاه ها باعث شده تا افراد عادی نتوانند وارد غار شوند و اغلب زیباییهای غار سالم و دستنخورده باقیمانده است.
|
|
غار آغل سوختهتوضیحات :
یکی از این غارها، غاري موسوم به "آغل سوخته" است که داراي طبیعتی بسیار زیبا می باشد و از جاذبههاي طبیعی بخش یونسی محسوب می شود. این غار در بیابان یونسی و در نزدیکی ایستگاه قطار می باشد. دهنه ورودي غار 1متر، ارتفاع فرود 5متر و در انتها به 20متر می رسد. بدون وسائل و تجهیزات نمی توان از آن دیدن کرد. این غار از دیوارههاي بسیار زیبایی برخوردار است. از تزئینات آهکی داخل غار می توان به چکیدهها (استلاگمیت) 3 و چکنده هاي (استلاکتیت) 4 بلوري و گل کلمی در اندازههاي مختلف اشاره کرد.
|
غار علی محمودتوضیحات :
در فاصله 15کیلومتری جنوب یونسی واقع است، دهانه این غار بصورت یک چاه عمومی به قطر 4متر نزدیک به خط الرأس غار گرفته است؛ در بخشهایی از دیواره ورودی غار بلورهای درشت کلسیتهای دهان سگی دیده می شود، درون غار پرتگاههای خطرناکی وجود دارد که بدون تجهیزات صخرهنوردی امکان پیشروی وجود ندارد این غار بنا به اظهار یکی از غارنوردان محلی دارای دهلیزها و حفرههای متعددی است و بخش انتهای آن دارای آب می باشد، این غار از جذابیتهای طبیعی برخوردار است.
|
سیاه کوه هلالیتوضیحات :
منطقه حفاظت شده «هلالی» در جنوب شرق شهرستان بجستان و غرب گناباد با وسعتی قریب به 120000هکتار قرار گرفته است. منطقه ييلاقي سیاه کوه دارای کوههای مرتفع و به هم پیوسته و درههای سرسبز و عمیق و چشمهسارهای متعدد میباشد. از مهمترین گونههای جانوری آن می توان به آهو، کل و بز، قوچ و میش، سمور و گربه وحشی اشاره کرد. پوشش گیاهی منطقه نیز شامل زیره سیاه، کاکوتی، رازيانه، درختان بنه، انجیر، تاغ، بادامشک و زرشک می باشد. این منطقه به دلیل آنکه در اقلیم نیمه خشک و بیابانی قرار گرفته است قابلیتهای خوبی در جهت جذب گردشگری و مسافران عبوری از این منطقه دارد. بهار این منطقه به لحاظ رویش گلهای نظیر لاله و شقایق بسیار جذاب و خیرهکننده است دامنههای سیاه کوه هلالی و دره نوبهار از جمله مکان هایی است که همچون نگینی در حاشیه کویر خودنمایی می کند.
|
چشمه روستاي ششتوكتوضیحات :
اين چشمه در بالاترين نقطه روستا در كنار بناي قديمي حاج حسين خان قوام واقع شده است. آب اين چشمه جهت مصارف كشاورزي به استخر سيماني كنار عمارت قديمي قوام منتقل شده است. در پاي استخر در اصله درخت بسيار بلند و زيبا قرار دارد. با توجه به محل قرارگيري اين چشمه كه بر فراز بلندي روستا و كنار عمارت حاج حسين خان قوام و استخر آب و درختان بلند زيبايي منحصر به فردي را رقم زده كه هر بيننده اي را به خود جلب مي نمايد.
موقعيت چشمه: 5كيلومتري محور مواصلاتي بجستان فردوس
موقعيت روستاي ششتوك: 2كيلومتري غرب روستاي مزار
|
چشمه روستاي رضاييهتوضیحات :
اين چشمه در وسط روستا قرار كرفته كه محل تاصلي تجمع روستاييان نيز در كنار آن مي باشد. آب اين چشمه توسط كانال سيماني به حوض بزرگي منتقل شده كه از اين آب جهت مصرف كشاورزي و حيوانات مورد استفاده قرار مي گيرد. بدليل واقع شدن آن در مركز روستا و فضاي باز اطراف آن و گيان زيباي پيرامون استخر آب مكاني زيبا جهت گردش و تفرج بوجود آمده است.
موقعيت: 10كيلومتري جنوب بجستان– محور مواصلاتي بجستان فردوس– روستاي رضاييه
|
چشمه روستاي صلح آبادتوضیحات :
در كنار آسياب قديمي تخريب شده روستا چشمهاي قرار دارد كه آب آن داخل حوض سيماني ريخته و منبعي است براي كشاورزي روستاييان. در اطراف اين حوض سيماني درختان و گياهان زيبايي روييده كه چشم هر بينندهاي را نوازش مي دهد و محل مناسبي برا تفرج و گردش بوجود آورده است.
موقعيت: 20كيلومتري غرب بجستان - روستاي صلح آباد
|
چشمه باغ سليمه روستاي مزارتوضیحات :
در پاي كوهي كه قلعه دختر بر فراز آن بنا شده است چشمه اي قرار دارد كه منبع تامين آب باغ هاي روستاي مزار مي باشد. در كنار اين چشمه علاوه بر درخت بنه كهنسال پيرامون آن با گياهان خودرو و درختان سرسبز آراسته شده، فضاي دلپذيري براي تفريح و تفرج ايجاد کرده است.
|
پلایای نمک | توضیحات :
پلاياي كوير بجستان داراي لايهاي از رسوبات قليايي متشكل از نمكهاي مختلف است. پلايا در واقع همان حوضهي خشك درياچه (lake bed) است كه در مناطق با آب و هواي نيمه خشك و خشك بوجود مي آيد و تحت نامهاي درياچههاي خشك فلاتهاي قليايي يا فلانهاي شور و نمي ناميده مي شوند. اين لند فرم در فصل مرطوب از آب پوشيده ميشود. پلاياي بجستان با مساحت حدود 3725كيلومترمربع، دومين پلاياي بزرگ ايران است. آب و هواي حوزه آبگير و پلايا گرم و خشك است. درياچه فصلي يا موقتي در فصول مرطوب سال (زمستان و اوايل بهار) تشكيل ميشود. اين درياچه در هنگام پرآبي حدود 20كيلومتر طول و 15كيلومتر عرض دارد و با حدود 290كيلومترمربع حدود 70% از كل پلاياي بجستان را شامل مي گردد. در فصول گرم و خشك سال در اثر تبخير شديد تمامي آب درياچه تبخير و تبديل به املاح تبخيري (به ويژه نمك) مي شود. ضخامت قشر نمك به حدود يك متر ميرسد. درياچه فصلي بجستان مانند نگيني در دل كوير ميدرخشد و چه بسيارند زمينشناسان، جغرافيدانان و گردشگراني كه حاضرند به خاطر مشاهده اين پديده طبيعي رنج سفر را بر خود هموار سازند. پلاياي بجستان يكي از منحصربهفردترين محيطهاي رسوبي دنيا است كه به دليل ايجاد درياچهي فصلي بزرگ به مساحت 300كيلومترمربع در فصل زمستان مي تواند به عنوان يك جاذبه گردشگري مورد توجه گردشگران علاقهمند به علوم طبيعي كه براي ديدن چنين زيباييهايي به گوشه و كنار جهان سرميكشند، در صورت فراهم شدن امكانات و معرفي اين پديده بي شك به اين ديار نيز سفر مي كنند.
|
|
موزه حيات وحشتوضیحات :
موزه حيات وحش در داخل مجموعه پارك طبيعت بجستان قرار دارد. اين موزه در مساحتي بالغ بر 70مترمربع بر روي ديوارها و داخل ويترينها گونههاي مختلفي از پرندگان تاكسيدرمي شده شامل گونههاي جانوري بومي و غير بومي مي باشد. بر بدنه ديوارها نيز نمادي از زيستگاههاي حيات وحش منطقه نقاشي شده است.
|
منطقه تفریحی، ییلاقی باغ سلیمه و ژرفتوضیحات :
یک راه باریک خاکی از روستای مزار بسوی غرب می رود که پس از دو سه کیلومتر به باغستان جرف یا ژرف می رسد که قناتی دارد با آبی گوارا و باغهایی که زردآلوهایش در آن حدود به شیرینی و خوش طعمی معروف. از ژرف که بگذرید و راه را بسوی غرب ادامه دهید، پس از سه چهار کیلومتر راه در تپه ماهورها به باغ سلیمه می رسید که باغستانی است که از چشمه ای در پای کوه سیراب می شود. آب گوارا و سبکی (برخلاف آب بجستان که شور مزه است) از پای کوه می جوشد و پس از گذشتن از پای درخت انجیر بلند و کهنسالی که میوه آن انجیر سیاه است به باغ سلیمه می رسد.
|
پارک جنگلی بهابادتوضیحات :
در يك كيلومتري روستاي مزار چشمهسار زيبايي وجود دارد كه بهاباد ناميده مي شود. اين چشمه سار از نظر پوشش گياهي داراي صدها درخت بيدمجنون و درخت توت و بيدمشك و انجيركوهي و بنه مي باشد و حيوانات زيادي از جمله: كبك، تيهو، هدهد، بلبل، قرقي، زاغ و عقاب در اين مكان زندگي مي كنند. در سمت غرب این مکان کوه بلند و زیبایی قرار دارد که دیوارهای بسیار خوبی برای سنگ نوردی متان آنجا یافت.
|
پارک طبیعی بجستانتوضیحات :
مجموعه پارک طبیعی و باغ زیبای پرندگان بجستان یکی از کمنظیرترین مجموعههای استان خراسان رضوی می باشد. این مجموعه شامل حیات وحش و نمایشگاه جلوههایی از طبیعت و باغ پرندگان و سایت نگهداری آهو و جبیر می باشد. این پارک نسبتاً طبیعی چون نگینی زیبا در مرکز شهر بجستان است و دارای پرندگان زیبا و خوشالحانی همچون زاغی پا قرمز، طوطیهای رنگارنگ، طاووس و ... می باشد. این مجموعه همهروزه پذیرای علاقمندان به طبیعت و مسافرین نوروزی و گردشگرانی است که از این مسیر عبور می کنند.
موقعیت: شهر بجستان– چهارراه وحدت
|
پارک جنگلی شهدای بجستانتوضیحات :
واقع در مسیر تردد مسافرین و زوار علی بن موسی الرضا(ع) با مساحت کل 20هکتار و 5/7هکتار فضای سبز دارای شبکه آبیاری تحت فشار که با فراهمسازی امکانات رفاهی زمینه مناسبی جهت استفاده شهروندان و مسافرین فراهم آورده است.
|
منطقه حفاظت شده افتخار | توضیحات :
در فاصله 12کیلومتری جنوب غربی بجستان واقع شده است که دارای مناظری بکر و طبیعی بوده که زیستگاههای حیات وحش آن دارای گونههای جانوری نادری نظیر گربه شنی، هوبره (بوقلمون وحشی) و... می باشد. از جمله نقاط خوب و ارزشمند و طبیعی آن ذخیره گاه جنگلی بادامشک و بوستان طبیعی نوبهار است.
|
|